fredag den 11. november 2011

Cardigan? Trøje? Jakke?

Jeg har haft lidt svært ved at forstå hvornår en model er en cardigan og hvornår det er en trøje - eller en jakke for den sags skyld. Og nogle gange har jeg også været forvirret over begrebet bluse!!!

Tidligere har jeg slynget om mig med begreberne uden at ane hvad der var hvad, men efter jeg begyndte at strikke fattede jeg så nogenlunde, at en bluse er en "lukket" model, der hverken har knapper eller lynlås foran. Og en trøje har knapper, lynlås eller anden lukkemekanisme ned foran. Den opfattelse har jeg blandt andet fået hos Bente Geil, der har inddelt sine modeller i bla. Trøjestrik og Blusestrik.

Kigger man i Annette Danielsens bøger kan man blive lidt forvirret for her bliver både Syren og Overblik kaldt bluser, Lange Skygger kaldes både en trøje og en jakke og Tidsel kan strikkes enten som bluse eller som cardigan. Hvirvelstrøm er en jakke og det samme er Eng.

Nå, men jeg har altid kaldt trøjer for cardigans (og ordet cardigan er vel bare engelsk for trøje ligesom pullover er engelsk for bluse?!!) og det bliver jeg nok ved med. At Hvirvelstrøm og Eng kaldes jakker skal jeg lige vænne mig til, for dem ville jeg egentlig kalde cardigans......

Hvornår er en bluse så iøvrigt en sweater? Og kan en trøje være en sweater?

Al denne begrebsforvirring skyldes at jeg har slået op til to nye projekter. Ifølge opskrifterne er den ene model en trøje og den anden en jakke.....
Ja, ja, men det skal nu ikke forhindre mig i at strikke to cardigans :-)

Trøje med snydelommer
Designet af Inge Overgaard
Opskrift og garn købt ved Rasmilla

Den optrævlede Syren bliver sammen med
Drops Alpaca til AD´s Eng
De to lilla matcher ikke umiddelbart hinanden
men når de strikkes sammen bliver
resultatet fint

10 kommentarer:

 1. Smukke farver i de to projekter du er i gang med. Og sikke en flot tunika du er blevet færdig med. Der kan godt være flertydige vendinger hvad angår trøjer, sweatre, jakker, jeg har også undret mig. Fortsat god strikkelyst til dig:-)

  SvarSlet
 2. For sulen da , hvor er du flittig :-) Så skidt med hvad det hedder , bare resultatet bliver godt :-))

  SvarSlet
 3. Kært barn har mange navne, jeg bruger dog kun cardigan og bluse for at gøre det lidt nemmere

  SvarSlet
 4. Jamen søde Lea, sikke du strikker, og du kalder mig en lynstrikker :-) Jeg er gald for din udredning af begreber, er lige så forvirret som dig og kalder også alle de "åbne" modeller for cardigans :)

  Jeg drømmer også om Eng, sikke en fantastisk farve du har valgt at strikke den i!!

  Din tunica er blevet vildt flot, det ser ud som om det har været et stort arbejde med alle de snoninger?

  SvarSlet
 5. hej Lea
  jeg kan godt forstå begrebsforvirringen. For mig er forskellen mellem en trøje og en cardigan noget med tykkelsen - cardigans er er tyndere garn, mens en trøje kan være meget tyk. Og bluse tyndt garn og til at tage over hovedet ..
  men vi render nok alle sammen mere eller mindre rundt med vore egne begreber :o)
  Du får strikket noget, må man da vist sige :o)
  mvh Mona

  SvarSlet
 6. Smukke projekter - og en imponerende begrebsafklaring, du har kastet dig ud i. Jeg kan forstå, at vi også fremover bruger de ord, vi selv kan finde mening i. Så er det sagt!!!:-)

  Jeg måtte lige konsultere mine strikkebøger for at finde ud af, hvad Eng er for en størrelse. Igen et ikke helt lille stykke arbejde for dine pinde.

  Det er to skønne modeller i skønne farver, du nu har gang i. God arbejdslyst.

  SvarSlet
 7. hej
  ja det er da ikke til at finde ud af med alle de navne.. hihi.. men jeg vil sige det skit pyt hvad det ene eller det andet stykke strik hedder bare det ser godt ud når man er færdig, og du får da flittit strikke nogle skynde ting.

  sikke nogle dejlige faver du har gang i og den her gang kan jeg se at det ligger inde for dine unglings farver... glæder mig til at se lidt mere til dem.

  SvarSlet
 8. Jeg bruger også cardigan og trøje. Må nok indrømme jeg er lidt rundforvirret efter din rundvisning af hvad der måske bliver til hvad men hvorfor så ikke hellere kalde dem sådan, jaaa øhh.

  Din eng er bare flot, sikke en smuk farve.
  Glæder mig til at se mere af både Eng og blusen af Inge overgaard.

  God week-end til dig

  Kh. Lis

  SvarSlet
 9. Det er da godt, du selv kan bestemme Lea :-) Det er en meget smuk farve, du har valgt i Rasmilla-garnet :-)

  PS: Skøn tunika, du har fået lavet :-)

  SvarSlet
 10. Hejsa. tak for din hilsen. Og hvor er din cardigan fra Rasmilla sød, kender designer men ikke så vild med de "skæve" farver, er som du til rosa *smil*

  SvarSlet