fredag den 11. maj 2012

Strik uden stress

Som tidligere nævnt oplevede jeg en strikkekrise efter en tid med konfirmationsforberedelser og "pligtstrik" på mit tredie Tinas Tørklæde. Nå, ja, pligt og pligt; jeg kunne jo bare lade være med at strikke det - og det var heller ikke så meget strikkeriet i sig selv, der lammede mig, som det var det faktum, at jeg havde en deadline.

Jeg egner mig ikke til at have strikkeregler og deadlines. Det er jo netop friheden ved strik jeg holder så meget af. De mange muligheder. Drømmene om lækre strikmodeller. Strik skal være afstressende; en meditativ modvægt til job, madlavning, rengøring osv., baseret på lyst og glæde og ikke på hvad jeg bør og skal.

Grundlæggende er jeg af den overbevisning, at man da bare skal slå op til nyt når man får lyst - det er jo en del af friheden! Så længe man har strikkepinde nok er der ingen problemer! Og det er i de fleste tilfælde hurtigere at købe nye pinde end det er at strikke noget færdigt. På grund af den overbevisning har jeg mange projekter igang. Og jeg har mange strikkepinde!

Alligevel bliver jeg indimellem grebet af en "jeg-bør-da-virkelig-se-at-blive-færdig-med-noget"-følelse. Når det sker, går jeg ufo-stakken igennem; sidder lidt med hver enkelt ufo og mærker efter om jeg vil beholde eller trævle op..... En sjælden gang imellem trævler jeg op. Det gjorde jeg forleden.
Trøje med Snydelommer havde ligget stille længe; det er ikke nu, jeg skal strikke den trøje selvom jeg synes den er skøn. Når beslutningen er taget, er det en lettelse at trævle op!

De næste par dage vil jeg strikke videre på Livstykketrøjens ærmer og Sommer i Tokyo. Fordi jeg har lyst. Både til at strikke dem og til at stå med det færdige resultat. Bliver jeg undervejs fristet til at slå op til nyt, så gør jeg det. Jeg har pinde nok. Og jeg har friheden til at bestemme hvad jeg vil med mit garn, mine pinde og min fritid - og trøjerne skal nok blive færdige.
Jeg nyder selvfølgelig også at lukke masker af og stå med en færdigstrikket model. Og i perioder er jeg god til at strikke målrettet og monogamt på én model. Jeg er bare ikke inde i sådan en periode lige nu!

12 kommentarer:

 1. Jeg giver dig helt ret i at strik skal være sjovt og afslappende.......pligtstrik er ikke en fornøjelse.

  Jeg er imponeret over at du kan have så mange forskellig projekter igang på sammen tid......og dybt imponeret over alle de projekter du får afsluttet.... jeg bliver desværre stresset af for mange projekter......må have tingene afsluttet.

  Kh Jane

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg bliver altså også indimellem lidt småstresset over mine ufoer. Ikke over dem, jeg ved, bliver færdige en dag, men over dem, jeg ikke kan genfinde lysten til.
   Så trævler jeg op for så ligger de ikke der og irriterer mig længere. Og jeg må indrømme at jeg trods alt også sætter pris på at begrænse ufostakken :-)

   Og jeg kunne ønske mig at der var lidt flere modeller jeg fik strikket færdigt lidt hurtigere end tilfældet er.....

   Slet
 2. Det giver jeg dig som udgangspunkt også ret i - at strik skal være sjovt og afslappende .
  Men også jeg kender til det med strikke-stress - for jeg har det med at få for mange planer på to do listen, og så presser jeg mig selv i tid. Jeg har kun slået op til 1 - max 2 - ting ad gangen (for ellers er jeg bange for jeg ikke får det færdigt ) men alligevel.
  Jeg er rigtig spændt på den Sommer i Tokyo ..
  hilsen Mona

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det, der er så dejligt med strik - man gør som det passer bedst til ens temperament. Det, der stresser den ene, er lystbetonet og afstressende for den anden.....

   Og jeg indrømmer at jeg også engang imellem misunder dig og andre, der kan holde fokus og strikkeglæde på et enkelt eller to projekter af gangen!!!

   Slet
 3. Altså, nu findes der jo ikke noget strikkepoliti (selvom, der er nogle, der gerne vil være politibetjente ;-))og jeg synes, du har et skønt og afslappet forhold til strik og jeg kan erklære mig fuldstændig enig.

  I denne tid, hvor min strikketid er så begrænset, har jeg stadig gang i 117 ting og det er nemlig lige præcis dét, der gør det så afstressende - friheden til at strikke på præcis dét, der glæder en lige nu :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig den frihed til at strikke på lige netop det, der glæder én i øjeblikket, der er så skøn og afstressende for mig.

   Selvfølgelig hører det også med til strikkelivet at man ikke kan finde lige stor fornøjelse ved alle elementer i en model. Men så er det jo dejligt at man kan smide et påbegyndt ærme i en kurv og tage fat på noget andet, der er sjovere - og en skønne dag får man jo alligevel fat i det ærme igen og har lyst til at strikke det :-)

   Slet
 4. Jeg er altså fuldstændig 100% enig med dig - og jeg elsker Lenes begreb "strikkepoliti", som ikke findes. Det er skønt at slå op, og slå op, og slå op .....
  Men tænk, jeg er vist nok inde i en færdiggørelsesdille lige nu, det har jeg virkelig aldrig prøvet før. Så min Sommer i Tokyo kommer snart på bloggen.
  God fornøjelse til dig med alle projekterne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen, Kirsten dog, en færdiggørelsesdille - hvis det er en bacille, så send den fluks til mig så jeg kan blive smittet :-)

   Du har ret; det er skønt at slå op, slå op, slå op..... Det er lidt som om at hver gang man slår op til nyt, begynder en ny drøm; en ny og spændende proces som bliver lang eller kort alt efter hvor fanget man bliver af netop den model.

   Glæder mig FOR VILDT til at se din Sommer i Tokyo - min har lige fået et par omgange, men jeg er jo langt bagud!!!!

   Slet
 5. Slå du bare masker op af hjertens lyst. Når man strikker, skal man gøre præcist som man har lyst til.

  Havde også krise efter konfirmationssjalet, men nu har jeg igen lyst til at slå op til flere ting ad gangen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var et usædvanligt fint konfirmationssjal du strikkede, Berit! Og efter sådan et projekt, tror jeg det er naturligt at man lige skal have et par dage til at vænne sig til "strikke-friheden".

   Jamen, skal vi så ikke bare se at få slået op?

   Slet
 6. Jeg syntes det er så fedt at du har det sådan, lige nu har jeg et eksamensprojekt på pindene, det giver en lidt anden skal agtig følelse, men samtidig en vild fed undskyldning for at strikke hele tiden :)

  SvarSlet
 7. He, he, ja, lige præcis!!! En fed undskyldning for at sidde og strikke; så skal man jo ikke klage over at det er en "skal"-ting.

  Er meget spændt på dit eksamensprojekt, Camilla!

  SvarSlet